Cado Paradiso

Ο “Κάδο Παραντίσο” είναι ένας νέος παιχνιδότοπος κατασκευασμένος από upcycling αντικείμενα. Πεταμένα υλικά ή χαλασμένα προϊόντα μεταποιούνται σε νέα υλικά και προϊόντα καλύτερης ποιότητας ή οικολογικής αξίας, στην προκείμενη περίπτωση σε παιχνίδια.

 

_MG_1054-tiltshift

 

Πρόκειται για έναν χώρο 240τ.μ, στην οδό Εριγόνης 3, στα Κάτω Πετράλωνα της Αθήνας, που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει παιδιά όλων των ηλικιών, προκειμένου να παίξουν, να απασχοληθούν δημιουργικά και να εκπαιδευτούν σε τεχνικές κατασκευής upcycled παιχνιδιών και χρηστικών αντικειμένων.

Ιπτάμενοι δράκοι, τεράστια πάζλ από πλαστικά μπουκάλια, μεταποιημένα παιχνίδια με ποδήλατα, μουσικά παιχνίδια και τσουλήθρες απο σωλήνες pvc, κάστρα και τραμπολίνο απο ρόδες αυτοκινήτων και πολλά άλλα συνθέτουν μια φαντασμαγορία για τις 5 αισθήσεις παιδιών και μεγάλων.

 

_MG_1035-tiltshift copy

_MG_1005-tiltshift

_MG_1068-tiltshift_MG_1011-tiltshift _MG_1006-tiltshift _MG_1033-tiltshift

Ο Σωτήρης Διαμαντής, εμπνευστής της ιδέας, εξηγεί στην Ελένη Παγκαλιά  http://www.toperiodiko.gr    πώς δημιούργησε αυτόν τον χώρο.

“Δουλεύω ως ναυτικός τα τελευταία είκοσι χρόνια και λείπω συνεχώς. Πριν πέντε χρόνια γεννήθηκε η κόρη μου κι έτσι ήρθα σε επαφή με τον κόσμο των παιχνιδιών. Και, ομολογώ, ότι τα παιχνίδια της αγοράς δεν μου άρεσαν καθόλου. Πολύ πλαστικό, παιχνίδια χωρίς νόημα, χωρίς καμία εκπαιδευτική, ουσιαστικά, διάσταση. Κι έτσι, άρχισα να της φτιάχνω τα παιχνίδια της. Ήταν κι ένας τρόπος να «μένω» μαζί της όσο καιρό ταξίδευα. Δεν αγόραζα ποτέ τίποτα. Όλες τις κούκλες της τις έφτιαχνα εγώ. Με τροφοδοτούσε ο ενθουσιασμός της. Με κάθε παιχνίδι που της έφτιαχνα τρελαινόταν από τη χαρά της. Και την ίδια στιγμή παρατηρούσα και τα υπόλοιπα παιδιά που έπαιζαν με την κόρη μου να ενθουσιάζονται το ίδιο με τα παιχνίδια που είχαμε φτιάξει.

Τα παιχνίδια, ειδικά τα μικρότερα, τα φτιάχνω με μία λογική ώστε το «άχρηστο» προϊόν να επικοινωνεί με το παιδί , να επικοινωνεί και την αλλαγή του μέσα από τη μορφή. Όλα τα παιχνίδια είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε το παιδί να μπορεί να τα «λύσει» χωρίς να τα διαλύσει κι έτσι να τους αλλάζει συνέχεια μορφές και να τα ξαναφτιάχνει. Είναι παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη Φυσική, με τη Μηχανική ας πούμε, που ιντριγκάρουν όλες τις αισθήσεις. Αυτό κάνει μεγάλη εντύπωση στο παιδί, το να βλέπει ότι ένα κουτάκι ή ένα πλαστικό μπουκάλι, που έχει συνηθίσει ότι τελειώνει μόλις χρησιμοποιηθεί μία φορά, δεν πεθαίνει, γίνεται κάτι άλλο, συνεχίζει να ζει, να υπάρχει με άλλη μορφή. Αυτό δίνει χαρά στο παιδί.”

 

_MG_1001-tiltshift copy _MG_1060-tiltshift copy _MG_1063-tiltshift

Βρέθηκα στα εγκαίνια του χώρου με κάποια επιφύλαξη ομολογώ και κριτική διάθεση, αλλά το μόνο που είδα ήταν χαλαροί άνθρωποι, πολύ φιλικοί και χαρούμενα παιδάκια. Ο χώρος ήταν προσεγμένος σε θέματα ασφάλειας και με συγκίνησε η προσπάθεια αυτού του ανθρώπου και ο κόπος του να πραγματοποιήσει το όραμά του.

Η Νέδα που ήταν ήδη πολλές ώρες εκεί κατακουρασμένη, δεν ήθελε να φύγει. Ήταν εντυπωσιακό το πώς αυτές οι κατασκεύες κρατούσαν ασταμάτητα το ενδιαφέρον της ζωντανό.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται προφανώς αυτή τη μεταμόρφωση, και ίσως να είναι αυτή η διαδικασία που τα συνεπαίρνει…”

_MG_1059-tiltshift _MG_1046-tiltshift copy

_MG_1018-tiltshift copy _MG_1061-tiltshift _MG_1003-tiltshift_MG_0999-tiltshift copy _MG_1022-tiltshift

_MG_1021-tiltshift _MG_1073-tiltshift _MG_1041-tiltshift _MG_1071-tiltshift (1) _MG_1069-tiltshift copy

_MG_1080-tiltshift

 

CADO PARADISO (TRASHCAN PARADISE) is entirely made DIT (do-it-together) by our team. It is based in an old factory in Athens with 240 square meters of space.

It’s 90% UPCYCLED. Flying automatic dragons, castles and trampolines made from tires, huge plastic bottle puzzles, PVC tube slides and trashformed bicycle games are, among others, the scenery that aims to trigger the fantasy of the visitor. A series of workshops including DIY toys, geography, physics, biology, political participation and others will be introduced to the kids while and through playing…

ABOUT CADO PARADISO

Share Button

Leave a Reply